26.9.07

Εξεγέρσεις στη Βιρμανία


Η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ «δείχνει τα δόντια της» αγνοώντας διεθνείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις για αυτοσυγκράτηση. Πέντε άτομα σκοτώθηκαν -ανάμεσά τους δύο μοναχοί- από τις δυνάμεις καταστολής που επιτέθηκαν με όπλα και δακρυγόνα κατά του μαζικού κινήματος που ζητά δημοκρατία.Οι δυνάμεις καταστολής ξυλοκόπησαν με ρόπαλα μοναχούς χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και προχώρησαν σε συλλήψεις.

Τη σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στη χώρα ζήτησε η Βρετανία.Διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα απηύθυναν έκκληση στα Ηνωμένων Έθνη και τις ασιατικές χώρες συμμάχους του καθεστώτος της Βιρμανίας να αναλάβουν δράση για να αποφευχθεί αιματοχυσία.
Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ κάλεσε σήμερα το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ (Βιρμανία) να επιδείξει αυτοσυγκράτηση έναντι των διαδηλώσεων στη Ρανγκούν, υπογραμμίζοντας πως «θα θεωρηθεί υπεύθυνο» σε περίπτωση βίαιης καταστολής.

Ιστορία

Η Βιρμανία ως το 1948 ήταν αποικία της Βρετανικής αυτοκρατορίας. Με την αντίσταση των λαών της περιοχής ενάντια στα αποικιοκρατικά κράτη απόκτησε την ανεξαρτησία της και σήμερα είναι ομοσπονδιακή δημοκρατία, Από το 1954 ακολουθείουδέτερη πολιτική στις διεθνείς της σχέσεις.
Η Ένωση της Μυανμάρ (πρώην Βιρμανία) είναι η μεγαλύτερη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας με έκταση 678,5km² και πληθυσμό 43.700.000. Στη Μυανμάρ έχει εγκαθιδρυθεί Στρατιωτική Δικτατορία από το 1989 και ο Δικτάτωρ άλλαξε το όνομα σε Μυανμάρ από Βιρμανία.

Διπλωματικές σχέσεις

Όπως και για τις υπόλοιπες χώρες της Ινδοκίνας, έτσι και με την Ένωση της Μυανμάρ, η γεωγραφική απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την χώρα, η πολιτική απομονωτισμού, την οποία ακολουθεί το βιρμανικό καθεστώς από το 1962, το χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση στις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις, δεν δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της χώρας μας με την Ένωση της Μυανμάρ.
Επισκέψεις υψηλού επιπέδου δεν έχουν πραγματοποιηθεί στην Ένωση της Μυανμάρ. Άλλωστε, εν προκειμένω, υφίσταται καθεστώς απαγορεύσεως από την Ε.Ε., λόγω της διαρκούς παραβίασης από το στρατιωτικό καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θρησκεία

Οι κάτοικοί της στο μεγαλύτερο ποσοστό τους μιλούν την τοπική βιρμανική γλώσσα και οι υπόλοιποι την αγγλική, που είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης αγγλικής κατοχής. Η θρησκεία των Βιρμανών είναι ο βουδισμός (στη Βιρμανία υπάρχουν
οι μεγαλύτερες και πολυτελέστερες παγόδες).

Διαδηλώσεις


Τον Σεπτέμβριο του 2007, ξεκίνησαν διαδηλώσεις βουδιστών μοναχών ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες εργάτες και φοιτητές.

Aung San Suu Kyi

Στη Βιρμανία, η Αούνγκ Σαν Σου Κι, ηγέτις του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία» βρίσκεται εδώ και 13 χρόνια υπό κράτηση, ενώ σπουδαστές σ’ολόκληρη τη χώρα εμποδίστηκαν απο το να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, στα πλαίσια νέων, σκληρότερων μέτρων που παίρνει η στρατιωτική χούντα της Ραγκούν. ΟΙ αρχές έκλεισαν κολλέγια και τα πανεπιστήμια της Βιρμανίας είχαν επίσης κλείσει το 1996, μετά απο μαθητικές διαδηλώσεις, και είχαν παραμείνει κλειστά από έως τα μέσα του 2000. Στο μεταξύ, η κυρία Αουνγκ Σαν Σούι Κί, κρατείται σε αυτό που αποκαλείται ξενώνας των μυστικών υπηρεσιών του στρατού στη Ραγκούν, μετά την σύλληψή της την Παρασκευή στη βόρεια Βιρμανία, ενώ πραγματοποιούσε πολιτική περιοδεία, διάρκειας ενός μηνός. Αλλά και άλλα ηγετικά στελέχη τού κόμματος της Αούνγκ Σου Σι βρίσκονται επίσης σε κατ’οικον κράτηση.
Για την ιστορία, κατά τη διάρκεια πορείς το 1988 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της άγριας καταστολής.

Η Aun San Suu Kui, είναι κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης για τον πολύχρονο μη-βίαιο αγώνα της ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία.

Μοναχοί

Η Συμμαχία των Βουδιστών Μοναχών της Μπούρμα έχει καλέσει όλον τον πληθυσμό να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις και έχει ανακοινώσει ότι θα τις συνεχίσει έως ότου να ανατραπεί το στρατιωτικό καθεστώς.

Στον αντίποδα το indymedia αναφέρει:"Σύσωμος ο Δυτικός τύπος έχει κάνει 1ή 2ο θέμα την πορεία χιλιάδων μοναχών .. στους δρόμου της Μαγιαμαρ.

Η στρατιωτική κυβέρνηση της ΄χωρας σε τίποτα δεν διαφέρει βέβαι από άλλες 'δημοκρατικές" κυβερνήσεις (...)( πχ Σ Αραβία)

Απλά η χώρα αυτή καλείται να πληρώσει την απομάκρυνση της απο την Δύση και την σύνναψη στενών σχέσεων με την Κίνα , και όχι μόνο."


Πηγές: In.gr, bbc.co.uk, athens.indymedia.org
Περισσότερα: INFO-ΛΟΓΙΟ
ΦΟΡΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ:ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: