7.2.08
Τελετή παράδοσης δύο αγαλμάτων στην Αλβανία
Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης παρέδωσε σήμερα δύο αγάλματα από το Μουσείο Βουθρωτού στον Αλβανό ομόλογο του κ Ylli Pango, σε τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Τα δυο μαρμάρινα ακέφαλα αγάλματα είχαν κατασχεθεί το 1997 από τις Ελληνικές διωκτικές αρχές στα χέρια δυο ιδιωτών στο Κορωπί, είχαν παραδοθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά και στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για δύο από τα έργα που είχαν κλαπεί από το Βουθρωτό (σ.σ. Αγ.Σαράντα) και τα οποία ζητήθηκαν από την αλβανική πλευρά το Μάιο του 2007. Σίγουρα η αλβανική πλευρά δεν πρέπει να έχει παράπονο με την ταχύτητα εκτέλεσης του αιτήματός της.
Αναλυτικά, πρόκειται για:
1) Ένα μαρμάρινο άγαλμα Αρτέμιδος, η οποία φορά χειριδωτό χιτώνα και πέπλο με μακρύ απόπτυγμα. (του 2ου αιώνα π.Χ.)
2) Ένα μαρμάρινο άγαλμα Απόλλωνα, με χλαμύδα που πορπώνεται στο δεξιό ώμο. (του 2ου αιώνα μ.Χ.)
Κατά την ομιλία του ο κ Λιάπης ανέφερε:
Η ελληνική Πολιτεία αποδεικνύει έμπρακτα, προς πάσα κατεύθυνση και σε κάθε περίπτωση, ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο, τη λογική και την ηθική. Απαιτώντας να τεθεί τέλος στην λεηλασία και την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών. Η διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας κάθε λαού είναι επιτακτική.
Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του ο Αλβανός Υπουργός Πολιτισμού. Αθλητισμού και Τουρισμού κ. Pango ανέφερε :
«Είναι μια ξεχωριστή ημέρα για μας, διότι τα δύο αγάλματα θα επιστρέψουν στον τόπο τους, όπως και στην Ελλάδα επιστρέφουν αγάλματα ή μέρη τους, που είχαν κλαπεί από άλλες χώρες. Αυτό αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".
Ιστορία
Οι ιστορικές πηγές και η αρχαιολογική σκαπάνη μαρτυρούν την παρουσία ζωντανού Ελληνισμού στο Βουθρωτό (πλησίον Αγ. Σαράντα), Αντιγόνεια (Τεπελένι), Επίδαμνο (Δυρράχιο), Αντιπάτρεια (Μπεράτι), Απολλωνία (Πογιάνι-Φίερι), Βύλλιδα, Αστάκη, Αμαντία (Πλιόσα), Χίμαιρα (Χειμάρρα), Πάνορμο, Φοινίκη, Ογχησμό (Αγ. Σαράντα), Αδριανούπολι - Δρυϊνούπολι, Νυμφαίο, Ωρικό σε ολόκληρο δηλ. το Βορειοηπειρωτικό χώρο.
Η ενότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Β. Ηπείρου με τη λοιπή Ελλάδα αποδεικνύεται περίτρανα και με την αρχαιολογική σκαπάνη:
Στην Απολλωνία, αποικία Κερκυραίων και Κορινθίων, έχουν βρεθεί ναοί Απόλλωνα και Άρτεμης ή Ποσειδώνα, ελληνικό θέατρο, Νυμφαίο, αττικά αγγεία και ταφικά ανάγλυφα με σκηνές από την ελληνική μυθολογία, αγάλματα Δωδωναίου Δία, Λυκείου Απόλλωνα, Αθηνάς Παρθένου, Δήμητρας, Ερμή, Απόλλωνα, του Άτλαντα να κρατά στους ώμους του τον Ουρανό, προτομή του Δημοσθένη, νεκρόπολη με πλούσια ευρήματα κ.λπ.
Στο Βουθρωτό (Άγ. Σαράντα), πού ο Βιργίλιος θέλει να έχει κτισθεί από τον ήρωα του Τρωικού πολέμου Έλενο, βρέθηκαν αρχαία τείχη, Ναός Ασκληπιού, Γυμναστήριο, καταπληκτικό ελληνικό θέατρο, πρυτανείο, κεφαλή του Απόλλωνα, βωμός του Διονύσου, πολλές επιγραφές στα ελληνικά.
Πληροφορίες από: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ναυτεμπορική, http://www.geocities.com/xeimarra/bhistory.htm
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου