20.2.08

"Μετά από την τελευταία σταγόνα πετρελαίου"

ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ


Επιστημονικό θρίλερ, οικολογική επιστημονική φαντασία, σύγχρονη σάτιρα; Λίγο απ' όλα φαίνεται να έχει το ηλεκτρονικό βιβλίο του Βασίλη Χατζηγιάννη με τίτλο ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ, που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα http://www.tm.teiher.gr του δικτυακού τόπου του τμήματος Μηχανολογίας του ΑΤΕΙ Κρήτης.
“ Το πιο ακατανόητο πράγμα στον κόσμο είναι ότι ο κόσμος είναι κατανοητός ”
……….Όποιος επιδίδεται σοβαρά στην επιστημονική έρευνα καταλήγει πάντοτε να πειστεί ότι στους νόμους του σύμπαντος εκδηλώνεται ένα πνεύμα απέραντα ανώτερο από το ανθρώπινο πνεύμα.
Εμείς, με τις λιγοστές δυνάμεις μας, άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε παρά να αναγνωρίζουμε την κατωτερότητά μας απέναντί του……..
Άλμπερτ Αϊνστάιν

Στη φυσικομαθηματική σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο, ο καθηγητής Μινωίτης τέλειωσε τη διδασκαλία του μαθήματός του για τη θεωρία της σχετικότητας με τις φράσεις του Minkowski (1908) :
“ Τα οπτικά σημεία στο χώρο και στο χρόνο έχουν τη θεμελίωσή τους στην πειραματική φυσική. Εκείνο που μας ψιθυρίζουν είναι επαναστατικό. Από εδώ κι εμπρός ο χώρος ως χώρος και ο χρόνος ως χρόνος καταντούν καθαρές σκιές και μόνο ένα είδος ένωσής τους διατηρεί μια ανεξάρτητη ύπαρξη ” .
Κοιτάζοντας το ρολόι του είδε ότι είχε περάσει η ώρα και αφού έπλυνε τα χέρια του για να τα καθαρίσει από τη σκόνη της κιμωλίας, ξεκίνησε για το σπίτι του.
Κατεβαίνοντας στο δρόμο περίμενε στη στάση για να πάρει το λεωφορείο της συνοικίας που έμενε. Είχαν περάσει είκοσι λεπτά χωρίς να έχει φανεί, ούτε το λεωφορείο που τον εξυπηρετούσε, ούτε και κανένα άλλο μεταφορικό μέσο. Σκέφτηκε ότι θα ήταν καλύτερα να περπατήσει λίγο.
Πολλές φορές, το συνήθιζε αυτό, γιατί περπατώντας του έρχονταν στο μυαλό διάφορες ιδέες, που συχνά αποτελούσαν την αρχή ενός επιστημονικού θέματος.
Όταν έστριψε στη γωνία του δρόμου που θα τον έβγαζε στην πλατεία της συνοικίας που έμενε, βρέθηκε μπροστά σε μια διαδήλωση.
Ο καθηγητής Μινωίτης ήταν ένας άνθρωπος που ποτέ στη ζωή του δεν ασχολήθηκε με συνδικαλισμούς, διαδηλώσεις και τα παρόμοια.
Σχεδόν αυτόματα παράκαμψε την πλατεία και ξεμακραίνοντας λίγο το δρόμο του θα έφτανε στο σπίτι του χωρίς να αναμειχθεί με τους διαδηλωτές.
Όταν έφτασε κοντά στο σπίτι του, παρατήρησε ξαφνιασμένος ότι στην είσοδο ήταν σταματημένο ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας.
Τον πλησίασε ένας κύριος, που δεν φορούσε στολή αστυνομικού, του έδωσε το χέρι και του είπε :
---Κύριε Μινωίτη, σε μισή ώρα γίνεται στο νομαρχιακό μέγαρο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και ο κ. πρωθυπουργός σας παρακαλεί να παρευρεθείτε. Το αυτοκίνητό μας είναι στη διάθεσή σας.
Στα λόγια αυτά του αστυνομικού ο καθηγητής έμεινε σιωπηλός για λίγο. Ύστερα, χωρίς να απαντήσει, μπήκε στο αυτοκίνητο που ξεκίνησε αμέσως, περνώντας επικίνδυνα μέσα από το πλήθος των διαδηλωτών.
Αυτή τη φορά που ο καθηγητής περνούσε πάλι από την πλατεία με το αυτοκίνητο της αστυνομίας, κοίταξε εντελώς μηχανικά ένα πανό που κρατούσαν δυο διαδηλωτές και ξεχώρισε τις φράσεις :
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΠΕΝΣΥΛΒΑΝΙΑ
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ -- ΟΧΙ ΑΛΛΟ……
Κατάλαβε αμέσως ότι η διαδήλωση γινόταν ενάντια στη χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας για ενεργειακούς σκοπούς και ένιωσε συμπάθεια για τους διαδηλωτές αυτούς που συμφωνούσαν με τις απόψεις του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: