19.2.08

Κάμερες-κάμερες... παντού!




Ο Αγάπιος Παπανεοφύτου είναι το έβδομο κατά σειρά μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που υπέβαλε την παραίτησή του για την υπόθεση των καμερών.
Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Φ.Δωρής τόνισε στην εφημερίδα Βήμα ότι η παραίτηση ήταν ο μόνος δρόμος, αφού «για μια ακόμη φορά παραβιάστηκε η απαγορευτική απόφαση της Αρχής».
Ο Χ.Παληοκώστας, μέλος της Αρχής που επίσης υπέβαλε την παραίτησή του, απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί «ηρωικής εξόδου»: Δεν είχαμε άλλον τρόπο να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των πολιτών και το έργο της Αρχής, τονίζει.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο κ. Παληοκώστας επισήμανε ότι προ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας «οι κάμερες τοποθετήθηκαν για λόγους ασφαλείας, όπως μας είπαν, χωρίς να αποκλείεται να 'πούλησαν' τους λόγους ασφαλείας για να δικαιολογήσουν την εγκατάστασή τους.
» Τότε, οι κάμερες είχαν έναν προορισμό. Μετά όμως τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είχαν κανένα λόγο να καταγράφουν τις κινήσεις και τις συγκεντρώσεις των πολιτών, για αυτό και η Αρχή επέτρεψε τη λειτουργία τους μόνο για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.»
Ο νομικός Ν.Φραγκάκης, παραιτηθείς από την Αρχή, υπογραμμίζει ότι υπήρχε η δυνατότητα έκδοσης προσωρινής διαταγής, ενδεχομένως σύμφωνης με τις προθέσεις της Αστυνομίας, υπό μία προϋπόθεση: να είχε ενημερωθεί η Αρχή.
Σημειώνεται ότι το θέμα έφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Πολιτικών Υποθέσεων Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος σημείωσε την παραβίαση της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας, γνωστοποίησε την υπόθεση στον αρμόδιο Επίτροπο Φρ.Φρατίνι και κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν. Επίσης για το ίδιο ζήτημα ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν, ρωτώντας: αν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η πρακτική της ΕΛ.ΑΣ. να χρησιμοποιεί κάμερες και τι μέτρα θα λάβει η Επιτροπή για να προστατέψει το κύρος της Ανεξάρτητης Αρχής.

This article was takken from http://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: