19.12.09

Βιβλίο: "Έμπνευση και δημιουργία"

"ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ
Κανόνες για αρχάριους συγγραφείς
Κάθε νεογέννητο μωρό πρέπει να το πλένουμε προσεκτικά και, αφού ηρεμήσει από τις πρώτες του εντυπώσεις, πρέπει να το μαστιγώνουμε ανελέητα, λέγοντας; "Μη γράφεις! Μη γράφεις! Μη γίνεις συγγραφέας!". Αν, παρά την τόσο αυστηρή τιμωρία, το μωρό εκδηλώσει πάλι την τάση για γραφή, πρέπει να δοκιμάσουμε να το πείσουμε με χάδια. Αν δεν βοηθήσουν ούτε τα χάδια, ξεγράψτε το - γράψτε "χαμένο". Η φαγούρα για γράψιμο είναι αθεράπευτη."
* Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε χωρίς υπογραφή, το 1885, στο περιοδικό Μπουντίλνικ (Ξυπνητήρι) στο εορταστικό τεύχος για την επέτειο των 20 χρόνων κυκλοφορίας του περιοδικού.
Τα παραπάνω αντέγραψα από το βιβλίο "Έμπνευση και δημιουργία" από τις εκδόσεις Printa (ISBN: 960-7408-95-0), το οποίο περιέχει κείμενα των Τσβάιχ, Βαλερύ, Προυστ, Γουλφ, Σούπερβιέλλ, Σαντ, Μωπασσάν, Τζέημς, Μπυφφόν, Σέλιν, Χεσσέ, Μπόρχες, Κονράντ, Στήβενσον, Μπωντλαίρ, Τσέχωφ, που αναφέρονται στις δυσκολίες των συγγραφέων και ποιητών πριν και μετά τη συγγραφή των έργων τους. Το προτείνω σε όσους αγαπούν τα βιβλία γενικότερα, όχι μόνο σε νέους ποιητές και συγγραφείς, και θα το βρείτε στη δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: